Makarska rivijera

Promajna

Autor Administrator
Petak, 23 Siječanj 2009 22:04
Promajna je smještena 4 km južno od Baške Vode. Nastala od malog ribarskog naselja uz obalu istocno od Baškog Polja, koje su u 18. stoljecu naselili stanovnici Basta i Podgore izrasta od sredine prošlog stoljeca u turisticko mjesto sa moderno opremljenim kucama, vilama i apartmanima. Promajna danas ima 250 stanovnika. Promajna je savršeno mjesto za miran odmor, posebno pogodno za obitelji sa malom djecom zbog prekrasne plaže oko koje se razvilo naselje. Turisticki kapaciteti Promajne iznose oko 1000 postelja u privatnim sobama i apartmanima. U Promajni se nalazi prekrasna bijela šljuncana plaža kao i nekoliko restorana, pizzeria, bistroa i kafica, ducani I pošta, ukratko sve što je potrebno za nezaboravni odmor.

Baska Voda

Autor Administrator
Petak, 23 Siječanj 2009 22:03

Od nekadašnjeg malog naselja, smještenog oko snažnog izvora pitke vode, gdje su sa padina biokovskog grebena Sv. Ilije, u 18. stoljeću nakon izgona Turaka, spustili stanovnici naselja Bast nastalo je veliko i poznato turisticko naselje Baška Voda sa 2930 stanovnika. U turistickoj sezoni u Baškoj Vodi boravi najveci broj turista od svih turistickih mjesta Makarske rivijere. Na osnovi ostataka anticke arhitekture, jednog od najbogatijih nalazišta rimskih starina pod Biokovom, može se zakljuciti da se starodrevni Biston nalazio na Gradini i oko nje gdje je današnja Baška Voda. Tu su grobovi s urnama, svjetiljkama, nakit, novac Aleksandra Severa Aureliana, nadgrobni spomenici s imenima 13 najstarijih stanovnika Baške Vode, medu kojima najljepši nesretnom djecaku Ursinu, koji je poginuo u brodolomu izmedu 100. i 150. godine. Crkvica Sv. Lovre izgradena 1750. godine, bila je mala i pretijesna pa se pocela graditi nova, koja je završena i blagoslovljena 1889. kao crkva Sv. Nikole, zaštitnika putnika i mornara. Crkvi je prigraden lijepi zvonik. Baška Voda se prvi put spominje 1688. na zemljopisnoj karti 'Coranelli' pod imenom 'Basca', kao malo naselje koje živi od poljoprivrede i ribarstva.

Brela

Autor Administrator
Petak, 23 Siječanj 2009 22:03
Brela, naselje uz more sa 1780 stanovnika. Poslednjih desetljeca Brela su postala jedno od najekskluzivnijih i najtraženijih turistickih odredišta u Dalmaciji zahvaljujuci atraktivnom prirodnom ambijentu, cistim šljuncanim i pješcanim,  uredenim plažama uz rub kojih vijuga šetnica medu borovima i modernim komfornim hotelima, apartmanima, pansionima i ugostiteljskim objektima. Visoko iznad Brela nalazi se ruralno naselje Kricak s širokom ponudom domacih specijaliteta. Cisto i bistro more te brigu o okolišu najbolje potvrduju brojne osvojene turisticke nagrade. Vec 8 godina je plaža Punta rata nositelj Plave zastave, najveceg medunarodnog priznanja za cistocu mora i okoliša. Podizanje Plave zastave na Planeta zemlje 5. lipnja svecani je dogadaj. Na dan sv. Stjepana slavi se i dan opcine Brela. U prošlosti su na strmim terasastim zemljištima žitelji Brela zasnivali svoju egzistenciju uzgajajuci vinovu lozu i nadaleko poznatu višnju 'Marasku'. Razvojem turizma interes za zemljoradnju se smanjuje, a 1935. godine se osniva Društvo za uljepšavanje mjesta. No, tisucljetna tradicija poljoprivrede se održala u brojnim vrtovima i okucnicama u kojima žitelji Brela danas uzgajaju uglavnom maslinu i vinovi lozu te narancu i limun.

Makarska

Autor Administrator
Petak, 23 Siječanj 2009 22:02
Najveci grad Makarske rivijere sa više od 19 tisuca stanovnika, po kojem se zove cijelo Makarsko primorje od Graca do Brela i cijela Rivijera. Makarska je dobitnik mnogobrojnih nagrada u turizmu za uredenje grada i okoliša, za kvalitetu i raznolikost ugostiteljskih i turistickih usluga. Makarska je grad koji živi od turizma i za turizam, grad mladosti, sporta i zabave. Kulturno ljeto program je raznolikih priredaba, koncerata, izložbi i atraktivnih Ribarskih noci koje privuku najveci broj turista i domacina na makarsku rivu kao i Noc Kalelarge, te ljetni Karneval.